Henkilöstöanalytiikka - Mittaa, ymmärrä, menesty

Ensimmäinen suomalainen kirja HR-tiedolla johtamisesta ja henkilöstöanalytiikasta!

Mittaa, ymmärrä, menesty

Vaikka yrityksillä on enemmän dataa henkilöstöstään kuin koskaan aiemmin, HR-tiedolla johtamisen ja HR-analytiikan hyödyt on Suomessa ymmärretty vasta harvakseltaan. Liiketoimintaa ei voida enää johtaa kilpailukykyisesti pelkästään talouden lukujen tai asiakaskokemuksen analysoimisen varassa, vaan kestävän kilpailuedun lähteeksi nousevat työntekijäymmärrys ja työntekijäkokemus. Henkilöstöanalytiikka tarjoaa työkaluja molempiin.

Kirja kertoo konkreettisesti HR-tiedolla johtamisen ja henkilöstöanalytiikan hyödyistä, käyttöönotosta ja prosesseista. Ajankohtaiset ja mielenkiintoiset esimerkit yrityksistä, kuten Nokia, Musti ja Mirri sekä Terveystalo, herättävät teorian eloon. Kirjan luettuaan HR-päättäjä pystyy tunnistamaan omat ja organisaation kyvykkyydet tiedolla johtamisen ja henkilöstöanalytiikan toteuttamiseen, aloittamaan HR-analytiikkaprojektin sekä viemään sen onnistuneesti maaliin ja käytäntöön asti. Kirja nousee henkilöstöanalytiikan teknisestä toteutuksesta seuraavalle tasolle ja laajentaa näkökulman työntekijäymmärrykseen, parempaan johtamiseen ja inhimillisempään työelämään.

Henkilöstöanalytiikka on keino kehittää inhimillistä ja tietoon perustuvaa johtamista, jolla saadaan tuloksia kaikilla organisaation tasoilla.

Arviot

Kirjasta sanottua

Kirja on laaja, tarpeellinen ja monipuolinen teos teemasta. Asioiden käsittelytarkkuudellaan se onnistuu mielestäni olemaan riittävän yleistajuinen niin, että siihen voivat tarttua HR:n, johdon ja liiketoimintojen edustajat, jotka pohtivat henkilöstöanalytiikan kehittämistä organisaatiossaan. He saavat kirjasta riittävän yleiskuvan data-analyytikan eri osa-alueista, mahdollisuuksista ja myös projektien sudenkuopista organisaatioissa.

Lukusuositus kaikille, jotka haluavat kehittää henkilöstöanalytiikkaa omassa yrityksessään tai lisätä ymmärrystään tärkeästä ja ajankohtaisesta teemasta!

Lue koko kirjaesittely Paulin blogista.

Jaana Saramiehen ja Maria Törnroosin Henkilöstöanalytiikka – Mittaa, ymmärrä, menesty on äärimmäisen selkeä, kompakti ja kuitenkin syvä katsaus aiheeseen, jota ei Suomessa vielä kunnolla tunneta. Kirjoittajien pedagoginen, yhtä aikaa rohkaiseva ja haastava asenne kuljettaa lukijaa läpi teoksen. Kirjaan uskaltaa tarttua sellainenkin, jolle analytiikan tekniset kiemurat ovat vieraita.

Henkilöstöanalytiikka – Mittaa, ymmärrä, menesty on välttämätön ja odotettu kirja kaikkien HR-asiantuntijoiden ja liiketoimintajohtajien käsikirjastoon. Kirja avaa loistavasti sitä, miten analytiikkaa kannattaa hyödyntää paremman työelämän rakentamiseksi. Hyvinvoiva ja kyvykäs henkilöstö on yritysten menestyksen salaisuus. Henkilöstöjohtamisen ammattilaisena kirjan inhimillinen ote puhuttelee ja konkretia auttaa viemään oivallukset käytäntöön. Kirjoittamisvalmentajana hykertelen kirjoittajien selkeyttä ja sitä, miten he ovat onnistuneet pilkkomaan kompleksiselta tuntuvan aiheen sopiviin suupaloihin. Vahva suositus!

Jaana Saramies
Kirjoittaja

Jaana Saramies

Henkilöstöanalytiikan sanansaattaja

Jaana Saramies on henkilöstötiedolla johtamisen edelläkävijä ja älykkään HR:n rakentaja. Saramieheltä löytyy osaamista mm. henkilöstöanalytiikan tuoteratkaisun kehittämisestä, henkilöstöanalytiikan kouluttamisesta sekä analyysien toteuttamisesta. Saramies valmentaa ja konsultoi henkilöstöalan ammattilaisia yrityksensä Saratiikan kautta ja toimii henkilöstöjohtamisen ja -analytiikan sanansaattajana. Aiemmin hän on toiminut HR-tiedolla johtamisen projektipäällikkönä HR-kehityspäällikkönä ja HR-data-analyytikkona sekä sisäisen laskennan tehtävissä.

Jaanan motto on: Vain jaettu tieto on valtaa.

Maria Törnroos
Kirjoittaja

Maria Törnroos

Käyttäytymistieteiden ja analytiikan sillanrakentaja

Maria Törnroos on työ- ja organisaatiopsykologian tohtori ja erikoistunut työhyvinvointiin ja data-analytiikkaan. Törnroos kehittää työhyvinvointia Wellbeing and Performance Lead -roolissa mobiilipeleihin erikoistuneessa yrityksessä Metacore Games. Törnroos haluaa edistää inhimillistä työelämää lisäämällä tiedolla johtamista ja työntekijäymmärrystä suomalaisissa yrityksissä. Hän on työskennellyt aiemmin niin henkilöarvioinnin, analytiikkakonsultoinnin kuin tieteellisen tutkimuksenkin parissa.

Kuuntele!

Podcastit

Podcastit

Tämän uutuus podcast-sarjan ensimmäisessä jaksossa Jaana Saramies ja Maria Törnroos kertovat kuinka idea tietokirjalle Henkilöstöanalytiikka – mittaa, ymmärrä, menesty, syntyi. Jaksossa selviää myös kuinka tietokirjan kirjoittaminen etenee ideasta kustannussopimukseen sekä minkälaisia apukeinoja prosessiin on olemassa.

Kuuntele tämä jakso Anchorista tai Spotifysta

Tietokirjaa ei kirjoiteta itselle vaan yleisölle. Kuinka siis kirjoittaa kirja, joka palvelee haluamaansa lukijakuntaa? Tässä podcast-jaksossa Jaana ja Maria kertovat kenelle heidän tuore tietokirja soveltuu ja kuinka he selvittivät kohdeyleisön tarpeita.

Kuuntele tämä jakso Anchorista tai Spotifysta

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, ja määritelmää. Mitä henkilöstöanalytiikka oikein tarkoittaa ja miksi se on tärkeää? Tässä jaksossa Jaana ja Maria sukeltavat henkilöstöanalytiikan määritelmäviidakkoon ja esittelevät kirjan perusteesin sekä luettelevat pitkän luettelon henkilöstöanalytiikan tuomista liiketoimintahyödyistä. Mitä ne ovat? Kuuntele, niin selviää.

Kuuntele tämä jakso Anchorista tai Spotifysta

Henkilöstöanalytiikkaan liittyy monia myyttejä, jotka hidastavat sen käyttöönottoa yrityksissä. Tässä jaksossa Jaanasta ja Mariasta kuoriutuu myytinmurtajia – mikään myytti ei ole heille liian vaikea murrettavaksi! Jos haluat oppia lisää ja päästä eroon harhaluuloistasi henkilöstöanalytiikkaa kohtaan, ota tämä jakso kuunteluun.

Kuuntele tämä jakso Anchorista tai Spotifysta

Henkilöstöanalytiikan toteuttaminen on paljon muutakin kuin analytiikkaa ja teknologiaa. Tämän ymmärtäminen avaa organisaatioille uuden maailman. Tässä jaksossa Jaana ja Maria kertovat miten valitset ensimmäisen HR-analytiikkaprojektin ja miten toteutat sen. Miten luot perustan henkilöstöanalytiikalle ja mitä osaamista tarvitset?

Kuuntele tämä jakso Anchorista tai Spotifysta

Organisaatioissa on valtavasti dataa, jota hyödyntämällä voitaisiin ratkoa liiketoiminnalle tärkeitä henkilöstöön liittyviä haasteita tai ymmärtää työntekijöitä ja heidän tekemää työtä paremmin. Mutta jotta dataa voitaisiin hyödyntää tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti sitä täytyy ymmärtää. Tässä jaksossa Jaana ja Maria kertovat kuinka kasvattaa dataymmärrystä sekä miten tutkimuskysymys ja hypoteesi johdattavat vaikuttavampaan henkilöstöanalytiikkaan. Maria avaa myös analytiikan ja tutkimuksen välisiä eroja ja samankaltaisuuksia.

Kuuntele tämä jakso Anchorista tai Spotifysta

Analytiikka ei ole vain yksi menetelmä tai yksi teknologia, vaan kirjo erilaisia menetelmiä, joita voidaan toteuttaa mitä moninaisimmin teknologisin keinoin. Tässä jaksossa Jaana ja Maria kertovat kuinka hyödynnät tehokkaasti analytiikan työkalupakkia ja sovellat eri työkaluja erilaisiin liiketoiminnan haasteisiin. He haastavat myös perinteisen analytiikan porrasmallin ja esittelevät uudenlaisen, palapeliin verrattavissa olevan mallinsa.

Kuuntele tämä jakso Anchorista tai Spotifysta

Se, mikä lopulta määrittää tiedolla johtamisen ja jokaisen HR-analytiikkaprojektin onnistumisen, on se, johtaako analyysi toimintaan. Tiedolla johtaminen jää puolitiehen, jos toimintaa muuttavia tai kehittäviä päätöksiä ei pystytä tekemään – tai niitä ei saateta loppuun asti, toiminnaksi organisaation arjessa. Tässä jaksossa Jaana ja Maria juttelevat kirjansa ehkä tärkeimmästä luvusta. Kuuntele tie tuloksista toimintaan – ja mitä sen jälkeenkin pitäisi tehdä.

Kuuntele tämä jakso Anchorista tai Spotifysta

Miten henkilöstöanalytiikka tulee kehittymään – tai miten sen tulisi kehittyä – tulevaisuudessa? Tässä jaksossa Jaana ja Maria jakavat unelmansa henkilöstöanalytiikan ja HR-tiedolla johtamisen kehitysmahdollisuuksista. Kuuntele ja inspiroidu!

Kuuntele tämä jakso Anchorista tai Spotifysta

Osallistu!

Henkilöstöanalytiikkafoorumi hyvinvointialueille

Tule mukaan henkilöstöanalytiikkafoorumiin ja pääset hyödyntämään omalla hyvinvointialueellasi tietokirjan Henkilöstöanalytiikka – Mittaa, ymmärrä, menesty oppeja käytännössä kirjoittaja Jaana Saramiehen avulla.

Lue lisää

Katso

Viimeisimmät webinaarit

Henkilöstöanalytiikan kuvitelmat kumoon

Henkilöstöanalytiikan kuvitelmat kumoon

Henkilöstöanalytiikan kuvitelmat kumoon -webinaari vuosi tietokirjan julkaisun jälkeen. Opi, ovatko raportointi, analytiikka ja analysointi sama asia, ja miten perinteinen HR-järjestelmä vaikuttaa analytiikan mahdollisuuksiin.

Tärkeimmät opit ja myytit

Tärkeimmät opit ja myytit

Vaikka yrityksillä on enemmän dataa henkilöstöstään kuin koskaan aiemmin, henkilöstöanalytiikan hyödyt on Suomessa ymmärretty vasta harvakseltaan. Henkilöstöanalytiikka tarjoaa työkaluja kestävän kilpailuedun lähteeksi työntekijäymmärryksen ja työntekijäkokemuksen kehittämisen kautta.

Haluatko tietää kirjasta lisää?
Ota yhteyttä!

jaana@saratiikka.fi

Lähetä viesti